EU-medewerkster Katarzyna Marta Nijhof:

“Twee maanden werden 4,5 jaar”

Kasia (afkorting voor Katarzyna) werkt al 4,5 jaar via Abeos bij Bruins IJssellof in IJsselmuiden en toch voelt ze zich opgelaten wanneer ze op de foto gaat. “Al die aandacht voor mij. Raar, hoor. Ik sta hier samen met zo’n tien andere vrouwen en mannen aan de lopende band witlof te schonen en te verpakken. Nederlandse en Poolse medewerkers. Het is een precies werkje, niet echt moeilijk, maar wel flink aanpoten. Zeker in de winter, dan is er heel veel witlof. We maken dan lange dagen. ’s Zomers is het wat rustiger en ben ik meestal om drie uur klaar.” Bruins IJssellof is één van de grootste witlofbedrijven van Nederland. Het teelt jaarrond zo’n 130 hectare van deze groente en verpakt het ook. “Onder meer in zelf ontwikkelde flow-pack zakjes. In het speciale plastic blijven de stronken veel langer vers.”

"Ze begeleiden me goed en betalen altijd op tijd. Dat vind ik belangrijk."

“Ja, in Polen ligt er ook witlof in de winkels, maar volgens mij hebben we niet van zulke bedrijven. Ik had dan ook geen ervaring met dit werk. Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om zo lang in Nederland te blijven. Ik was 18 jaar en wilde na het afronden van de kappersopleiding twee maanden naar het buitenland om wat geld te verdienen. Via een uitzendbureau in Polen kwam ik in contact met Abeos. Zij zochten mensen en dus reisde ik af naar Nederland.”

Abeos heeft jarenlange ervaring met de inzet van EU-medewerkers en regelt alles: van de aanvraag van officiële documenten tot het regelen van vervoer en huisvesting. “Ze begeleiden me goed en betalen altijd op tijd. Dat vind ik belangrijk. Natuurlijk was het lastig om m’n thuis te verlaten, maar het was tijdelijk. Tenminste, dat dacht ik! Bij IJssellof werkte een hele leuke man waarmee ik nu getrouwd ben. Ik volg Nederlandse les en spaar om later mijn eigen kapperszaak te beginnen. We hebben laatst een huis gekocht in Kampen. Ik heb het hier fijn, maar mis natuurlijk wel mijn familie en vrienden. Meestal gaan we in mei, augustus en met kerst naar ze toe.”