Toekomstbestendig met de melkpool

Bruins 100x100Het is drie uur. De tweede melkbeurt van de dag zit er bijna op. Na het wegvallen van het melkquotum schaalde melkveebedrijf Bruins-de Wit op van twee naar drie keer daags melken. Nieuwe referentiekaders betekenen nieuwe keuzes. Maar hoe dit te combineren met de bestuursfuncties van de melkveehouder? Dirk Bruins legde de arbeidsvraag neer bij Abeos en samen ontwikkelden ze een ‘melkpool’: een team van vier Abeosmedewerkers die om beurten melken. Een innovatieve constructie met het gewenste resultaat.

Terwijl de melkpomp nog snort, zet veehouder Dirk Bruins ontspannen een pot koffie voor zijn bezoek. Hij heeft die ochtend vanuit zijn functie als LTO-bestuurder enkele lezingen gegeven en is net weer terug op het bedrijf in Dwingeloo. Of alles wel goed gaat daar in de melkput? Ja hoor, dat vertrouwen is er. De Abeos-krachten leveren goed werk; dat is hun verantwoordelijkheid en die komen ze prima na. De uitbesteding van een deel van de arbeidsvraag was een voorwaarde om zijn werkzaamheden buitenshuis te kunnen vervullen. “Ik ben gemiddeld dertig uur per week onderweg en daarnaast vraagt inlezen en voorbereiden veel werk. Ik zou het niet willen missen, maar kan er alleen volledig achter staan als ik weet dat het thuis goed geregeld is. Zo ontstond het idee om het melken, als compleet pakket, te ‘outsourcen’.”

100 procent garantie

Commercieel directeur Igor Bömer veert op: “Dat is nu precies het soort vraag waarbij Abeos zich kan en moet onderscheiden. Een nieuwe vorm van samenwerken; het aangaan van ‘partnerships’. Niet persé uurtje-factuurtje, maar efficiënt en tegen scherpe kosten een integrale arbeidsoplossing bieden. Uiteraard met de beste kwaliteit. De klant optimaal ontzorgen, zeg maar.” Bruins legt zijn vraag neer bij verschillende partijen. Weinig partijen zijn in staat 100 procent garantie te geven voor de uitvoering. Mede dankzij onze schaalgrootte - het gevolg van onze jarenlange aanwezigheid in de regio en brede, deskundige arbeidspopulatie-, meent Bömer. Samen met flexconsultant Ellen Noordman wordt deze interessante klantvraag opgepikt en het gesprek gestart. Bruins: “Ik gaf haar de kaders waarbinnen de oplossing moest vallen: twee keer per dag melken, netjes werken en dit bedrag heb ik ervoor over. Vervolgens hebben we samen in alle redelijkheid de taken en kosten gespecificeerd. De basis is 110 koeien, daarin zit een kwartier voorbereiding, vijf en halve  ronde melken in de 2x10 zij-aan-zij melkstal en een kwartier nazorg. Totaal 1 uur en 3 kwartier tegen een vast tarief. Vervolgens wordt gewerkt met een staffel: neemt het aantal melkkoeien toe, dan komt er een kwartier bij (1 ronde). Alle toeslagen voor de zondag en dergelijke zijn ook verrekend. En wie ze dan in de put zetten –scholieren of vakvolwassen bedrijfsverzorgers-, dat maakt mij eigenlijk niet uit.  Zolang maar aan de afgesproken voorwaarden en kwaliteitseisen wordt voldaan.”

Elkaar scherp houden

De constructie loopt nu sinds mei. En naar volle tevredenheid van beide partijen. “Ellen heeft een pool van 4 wisselende melkers samengesteld en regelt feilloos wie, wanneer, wat doet. Daar bemoei ik me niet mee. Ellen kwam ook met het idee een app-groep te starten waarin iedereen opmerkingen kan plaatsen. Als iemand tijdens de middagbeurt vlokjes in de melk ziet, kan de volgende daar extra op letten. Zo houden we elkaar attent en houd ik indirect in de gaten hoe scherp iedereen is. Meerwerk is ook geen probleem. Als een pasgeboren kalf biest verstrekt moet krijgen, zet ik dat in de app en gebeurt het netjes.” Aan het einde van elke week, registreren de medewerkers  digitaal hun gewerkte uren en per periode wordt beoordeeld of het binnen de voorwaarden is uitgevoerd. “Het is een zakelijke overeenkomst en daarin moet je duidelijk en transparant met elkaar omgaan. Als de gestelde richtlijnen niet worden gehaald, dan gaan we het gesprek weer aan. Zitten er bijvoorbeeld veel ‘taaie’ koeien tussen, werkt het opdrijfhek niet naar behoren of loopt er iemand te treuzelen in de stal?”

 “’s Ochtends melk ik bijna altijd zelf. Ik vind het het allermooiste werk op de boerderij. Trouwens, ook met de melkpool blijf ik eindverantwoordelijke. Dat is cruciaal in onze samenwerking. Daarbij speelt de flexconsultant een belangrijke rol. De lijnen zijn kort. Zij weet precies wat ik als ondernemer nodig heb en houdt constant contact met de medewerkers over de invulling daarvan.”

Beide heren weten het zeker: samenwerking en dienstverlening met een resultaatverplichting bieden volop kansen.Juist in de agrarische sector en ook bij de invulling van de factor arbeid.

AB Oost Netwerk maart 2016