Netjes omgaan met je dieren, medewerkers en de maatschappij

gussinkloo 100x100Onlangs gaf de gezondheidsraad in haar aanbeveling richting het Voedingscentrum aan dat een eitje prima past in een gezond voedingspatroon. Goed nieuws voor echtpaar Maartje en Bart Gussinklo en hun 78.000 leghennen. En natuurlijk een welkom ingrediënt voor hun promotie-activiteiten. De pluimveehouders verzorgen regelmatig rondleidingen en Open Dagen. “Wij vinden het belangrijk om transparant en open met burgers te communiceren”, vertelt Maartje. “In belang van de hele sector, maar ook voor ons eigen product. We zijn  trots op ons bedrijf.”

Terecht, want Gussinklo Pluimveehouderij verrijkt als duurzame onderneming het landschap van het mooie Eibergen in de Achterhoek. Bart nam in 2008 het bedrijf volledig over van zijn ouders en samen met Maartje bouwde hij verder aan een gezonde toekomst. Anno 2015 bestaat Gussinklo onder meer uit twee scharrelstallen, een droogtunnel en mestloods, eierlokaal met palletizer, pakstation en een eierwinkel.

Voorlopers

Qua techniek en omvang springen ze er niet echt uit, menen de ondernemers zelf. Toch getuigen hun bedrijfskeuzes van een progressieve visie. “Wij bouwden als één van de eerste een 2-etage scharrelstal met plek voor 38.000 leghennen. En toen daarna de 2 bestaande kooistallen aan vervanging toe waren, kozen we wederom voor een scharrelstal. Dat was ruim twee jaar voor het algehele verbod op kooisystemen in de pluimveehouderij. Tja, je kan je hakken wel in het zand zetten bij elke voorgestelde verandering, maar daar schiet je weinig mee op. Neem nu bijvoorbeeld het verbod op snaveltoucheren dat zeer waarschijnlijk in 2018 wordt ingevoerd. Of we het er nu mee eens zijn of niet, het bedrijf moet eraan geloven. Daarom zijn de snavels van onze nieuwste lichting hennen niet behandeld. We willen hier stap voor stap mee om leren gaan. En dat is nog best een uitdaging. De kippen lijken namelijk veel sterkere stressreacties te vertonen bij –kleine- veranderingen.

Vragen over ‘plofkip’

Toen de familie Gussinklo in 2010 begon met de bouw van de nieuwste scharrelstal, stonden ze plots volop in de belangstelling. Maartje: “Passerende fietsers vroegen continu wat we bouwden en waarom. We stonden iedereen netjes te woord en besloten om als de stal klaar was, een open dag te organiseren. Onze veevoederleverancier stelde voor om het breder te trekken en ook alle basisscholen uit de omgeving uit te nodigen. Het was een groot succes!  Op die eerste open dag kwamen ruim 1000 mensen af. Iedereen was enthousiast. Dat veranderde eigenlijk onze visie op het bedrijf. Waren we voor 2010 puur technisch met de kippen bezig, nu richtten we ons meer naar buiten toe. En nog steeds zoeken we verbinding met de maatschappij. Voor een beter begrip van de sector, maar ook omdat we respect en acceptatie willen voor wat we doen. Natuurlijk, mensen zijn soms best kritisch. Hoe vaak ik wel niet vragen over de ‘plofkip’ heb gehad. Maar ze luisteren ook. Het is fijn als ze weer wat wijzer ons bedrijf verlaten.”

Abeos ontzorgt

Een goedlopend bedrijf, een internetpagina boordevol informatie, regelmatige rondleidingen, open dagen met pasen, een facebookpagina en een actief twitteraccount. Zomaar een greep uit alle activiteiten van de pluimveehouders. Daar gaat best wat tijd in zitten, beaamt Maartje. “Je wilt toch dat je gebouwen en erf er netjes bijliggen. Daarnaast zit ik elke dag minimaal een uur achter de computer voor de social media. Dan is het fijn als je ook wat werk uit handen kunt geven.” Aan Annie Kappert bijvoorbeeld. Zij werkt 5 ochtenden per week op het bedrijf en neemt dan voornamelijk het sorteren voor haar rekening. En op zaterdag lopen er twee schooljongens rond. Ook zij draaien dan eieren af, lopen in de stallen, doen schoonmaakklussen en onderhoud. “Alledrie via Abeos. Het is misschien wat duurder dan zelf in dienst nemen, maar de voordelen wegen zwaarder. Dankzij Abeos lopen wij financieel geen risico, wordt alles netjes geregeld voor onze medewerkers –dat verdienen ze- en is er in geval van ziekte snel een vervanger. En dat laatste kwam onlangs goed van pas. Annie was langere tijd niet aanwezig en na contact met onze flexconsultant Hendrik Sligman stond drie werkdagen later een nieuw meisje op de stoep. Met ervaring! En dat is nog niet zo makkelijk in de pluimveebranche.”

mmmEggies

“We zijn druk, maar kiezen er bewust voor om niet dag en nacht bezig te zijn met het bedrijf. Er zijn meer dingen dan alleen werken. Mede dankzij het personeel kan Bart ook eens met onze oudste naar de voetbal op zaterdagochtend en kan ik me volop inzetten voor mmmEggies. Dit initiatief bestaat nu anderhalf jaar en promoot het Nederlandse ei en de legpluimveesector. Er zijn 25 pluimveehoudsters aangesloten – we zoeken trouwens nog dames uit het oosten en noorden- en samen organiseren we activiteiten, overleggen met consumentenorganisaties, media, politici en werken samen met bestaande organisaties. De uitspraak van de gezondheidsraad maakt ons dan ook extra gemotiveerd.”

AB Oost Netwerk december 2015