Samen de oogst binnenhalen is het mooiste wat er is

WimvanDalen-126-pxMet de oogstperiode van de aardappels is de mooiste tijd van het jaar aangebroken voor Wim van Dalen, akkerbouwer uit Wachtum. Niet zo verwonderlijk, want de inspanningen van het hele jaar worden beloond. “De oogst is een gezellige tijd waarin je samen hard werkt om het voor elkaar te krijgen. We maken zes lange dagen van soms wel twaalf uur.” Het meeste werk verzetten hij en zijn vaste hulp Hendry Geerts, die hij via Abeos inschakelt.

Het is geen super, maar ook zeker geen slecht aardappeljaar, vindt ondernemer Van Dalen (53 jaar). “In het pootgoed oogsten we iets minder stuks, net als overal in het land. Voor de andere aardappels is de opbrengst prima. Het voorjaar was koud en nat, maar de zomer niet te droog of te warm. En hier heeft het gelukkig niet zoveel geregend als in het zuiden.”  Het Drentse akkerbouwbedrijf is een maatschap van Van Dalen en zijn vrouw Marjan Kuipers. Op het bedrijf van 140 hectare zandgrond richten zij zich hoofdzakelijk op de aardappelteelt. Op zo’n 100 hectare staan poot-, consumptie- en zetmeelaardappels. “Die leveren een hoger saldo op dan granen. Daarom hebben we ons bedrijf er helemaal op ingericht. We hebben een eigen poot-, rooi- en sorteermachine. Ook de opslag verzorgen we zelf.” 

Uitwisselen van grond 

Vanwege de teeltwisseling van één op drie ontkomt hij er niet aan om andere gewassen te telen. Op 40 hectare verbouwt hij suikerbieten, gerst en maïs. Via een uitgekiend ruilsysteem met melkveehouders in de buurt krijgt hij het voor elkaar om tweederde deel van het areaal te bestemmen voor zijn favoriete gewas. 

“Gelukkig zitten we hier in een streek met veel melkveehouders. Met zo’n acht bedrijven wissel ik grond uit en verspreid ik hun mest op mijn land. Dat is elk jaar een ingewikkelde puzzel, want de regels zijn complex. Toch werkt het goed. Eigenlijk vormen we samen weer een gemengd bedrijf, zoals vroeger. Maar dan groter.” 

Kant-en-klaar in het schap

De oogst van het pootgoed begint eind augustus en loopt door tot begin september. De pootaardappelen gaan via Agrico de hele wereld over. Cuba is bijvoorbeeld een belangrijke afnemer. Zodra het pootgoed eruit is, zijn de andere aardappelen aan de beurt. “De consumptieaardappelen van het ras Hansa telen en sorteren wij voor Cela Vita. Dat zijn kleine aardappels – 80% onder de 50 mm – die in een kant-en-klare-verpakking terecht komen. Ze worden met stoom geschild en geschraapt. Onze aardappels van het ras Fontane komen terecht bij Lamb Weston / Meijer, die er friet van snijdt. Hoe dikker en langer, hoe beter. De zetmeelaardappels gaan naar Avébé voor zetmeel en eiwit.” De gerooide aardappelen gaan in kisten van twee kuub in de opslagruimte met mechanische koeling, die Van Dalen twee jaar geleden nog vernieuwde. “De opslag in kisten zorgt ervoor dat de kwaliteit goed blijft. Het hele jaar door sorteren en leveren we aardappels aan klanten. Half juli gaan de laatste weg.”

Rust en veiligheid

Dat maakt het bedrijf behoorlijk arbeidsintensief. Sinds vijf jaar heeft Wim van Dalen daarom hulp van Hendry Geerts, die ongeveer duizend uur per jaar voor hem werkt “Natuurlijk maakt hij de meeste uren in het voor- en najaar, maar het hele jaar rond is er werk. Dat vraagt om flexibiliteit: het is in onze sector altijd hollen of stilstaan, maar dat gaat hartstikke goed. Hendry doet alle voorkomende werkzaamheden: poten, rooien, lossen, heftruck rijden, sorteren. Hij weet de weg.” 

Natuurlijk heeft Van Dalen ook afgewogen om hem zelf in dienst te nemen. “Ik vind het risico echter te groot. Als werkgever moet je bij ziekte of ongeval een werknemer lang doorbetalen en een reintegratieplan schrijven. Als het via Abeos loopt, heb ik er geen omkijken naar. Ik betaal misschien een euro meer, maar dat geeft me rust en veiligheid. Hendry geeft de uren door en ik krijg vanzelf een rekening. Dat werkt makkelijk.” Naast de hulp van Hendry, werken in de oogsttijd af en toe ook andere Abeos-medewerkers mee. En regelmatig bieden vrouw Marjan, dochter Claudia en zoon Jarno de helpende hand. Die laatste begint aan een vierjarige agrarische opleiding aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Tijdens zijn studie zorgt Abeos voor een passende bijbaan. De 1e werkweek voor Jarno zit er al op. Die was tijdens de USRA Werkweek. “Hij heeft plannen om het bedrijf over te nemen, maar je weet nooit hoe het loopt. Ons bedrijf draait in elk geval op volle toeren.”

 

AB Oost Netwerk oktober 2016