Wij spelen altijd kort op de bal. Daarom past abeos bij ons.

Buisman_Jan-Sligman-126pxHet is druk bij Buisman. Heel druk. Het familiebedrijf uit Zwolle mengt, verpakt en zorgt voor op- en overslag van poedervormige voedingsmiddelen, met name zuivel. “Gisteren om 16.00 uur belde ik naar Abeos om twee extra storters te regelen. En volgens afspraak stonden die hier vanmorgen om 6.00 uur. We spelen kort op de bal en stellen een klant nooit teleur. Daarom hebben we leveranciers als Abeos nodig”, vertelt Jan Sligman, manager productie en logistiek.

‘Masters in powdered dairy’ is de slogan van het bedrijf in Zwolle. Het is gehuisvest in een betonnen bouwconstructie, zodat invloeden van buitenaf - bijvoorbeeld ongedierte en warmte - zoveel mogelijk worden uitgesloten. Deze kunnen ze namelijk absoluut niet gebruiken bij dit voedingsmiddelenbedrijf, dat aan zeer strenge kwaliteitsnormen voldoet. Het is namelijk gespecialiseerd in drie onderdelen: opslag van poedervormige voedingsmiddelen, mengen en verpakken van zuivelpoeders en mengen en verpakken van zuigelingenvoeding, de IMFafdeling. 
Voor die laatste investeerde het bedrijf twee jaar geleden in een ‘state of the art’ meng- en verpakkingslijn voor zuigelingenvoeding. Deze bevindt zich in een aparte, afgesloten betonnen constructie ín het pand. Met een high-care ruimte, glad beton, geen holtes en de beste luchtbehandelingsinstallaties. Het is een afdeling waar super strenge regels gelden. “Medewerkers weten precies wat wij van hen verwachten. Ze worden hierin getraind”, vertelt Sligman. Deze investering opent nieuwe deuren voor Buisman. De wereld buiten Europa lonkt. “Nu leveren we zuigelingenvoeding via groothandels aan diverse private labels van bekende Nederlandse winkelketens. Maar ook internationale klanten zijn zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden van Buisman.” 

Klantgerichte cultuur 

Naast mengen en verpakken verzorgt Buisman in Zwolle de opslag van met name poedervormige zuivelproducten op ongeveer 32.000 vierkante meter. Heftrucks rijden er af en aan om producten op te slaan of juist uit te leveren. Klanten kunnen er hun grondstoffen opslaan voordat ze deze verwerken, maar ook eindproducten. Sligman vertelt dat via een slim Warehouse Management Systeem (WMS) klanten op elk moment hun actuele voorraad kunnen inzien. Van de ongeveer 55 vaste medewerkers van Buisman werken er zo’n 35 in de productie of expeditie. De rest werkt op kantoor, onder meer in commerciële functies en op de kwaliteitsdienst. Alle medewerkers hebben hart voor het familiebedrijf, dat al sinds 1922 bestaat. Die verbondenheid merkt Sligman iedere dag. “Ik werk hier nu een half jaar. Het is een bedrijf met een grote betrokkenheid, met een klantgerichte cultuur en korte lijnen. De deuren staan altijd open, ook die van André Buisman, onze directeur en eigenaar. Hij neemt de beslissingen en zet de lijn uit. Volgens die lijn werken wij er met z’n allen aan om klanten zo goed mogelijk te helpen. Snel schakelen, daar staan we als Buisman bekend om.”

Inspelen op wisselende vraag

Die mentaliteit verwacht het bedrijf ook van leveranciers als Abeos, de vaste partner op het gebied van tijdelijke arbeid. “We vinden het belangrijk om een flexibele schil aan te houden. Daardoor kunnen we inspelen op de wisselende en groeiende vraag van bedrijven. De samenwerking met Abeos bevalt heel goed. Ze leveren vlot de benodigde extra medewerkers, maar ook medewerkers die we duurzaam kunnen inzetten. Dat doen ze betrouwbaar en snel.” Die snelheid waardeert Sligman bijzonder. “Als ik mijn contactpersoon Jane de Jonge bel of mail, krijg ik direct antwoord. Die goede bereikbaarheid vind ik heel belangrijk. Ze gaat aan de slag en organiseert het meteen. Dat ze om 16.00 uur twee medewerkers kan regelen voor de volgende ochtend, dat is super. Omdat ze hier regelmatig komt, heeft ze een gevoel bij welke mensen hier passen. Het aanbod aan werk is erg verschillend: van duurzame fl exwerkers die getraind zijn om in de ‘restricted area’s’ te werken tot iemand die op de foodlijn zakken van 25 kilo moet storten. Dat laatste is pittig werk, maar ik heb de mannen nog niet horen klagen.” 

Deel van het team 

Vijf van de flexibele krachten van Abeos werken het hele jaar door bij het voedingsmiddelenbedrijf. “Ik wil graag altijd dezelfde medewerkers. We investeren in al het personeel, ook onze fl exwerkers. Daardoor worden ze steeds breder inzetbaar en weten zij precies wat ik van hen verwacht.” Wat verwacht Sligman dan precies? “Ik vind het belangrijk dat ze zich aan afspraken houden. Op onze IMF-afdeling gelden strenge regels. De medewerkers van Abeos hebben bewezen dat ze die begrijpen, zodat ze nu kwaliteitscontroles kunnen en mogen doen. Verder verwacht ik dat medewerkers initiatief tonen en verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Ook dat laten ze absoluut zien. De medewerkers op de foodafdeling nemen hun werk heel serieus, waardoor ze de operator ontzorgen. Bijvoorbeeld door hun werkomgeving netjes te houden. Ze liggen goed in de groep, omdat ze hun werk correct doen en prettig in de omgang zijn. Ik beschouw alle vijf als deel van het team.”

AB Oost Netwerk oktober 2016