Geiten zijn slimme en hygiënische dieren

AntonBultman_2In 2000 telde Nederland nog maar 98.000 melkgeiten. Vanaf dat moment kwamen er elk jaar gemiddeld 15.000 bij. Daarnaast steeg het gemiddeld aantal melkgeiten per bedrijf tussen 2000 en 2015 volgens CBS-cijfers van 117 naar 600 dieren. Met ingang van januari dit jaar kwam daar een extra speler bij: de Twentse Geitenhof van de familie Bultman. Het ondernemersechtpaar melkt nu zo’n 620 geiten.

Al jaren keken Arjanne en Anton Bultman ernaar uit om zelf te gaan boeren. Beiden van agrarische komaf, maar helaas zonder eigen bedrijf. Dan moet je op zoek naar een eigen stek, een betaalbare plek waar je je thuis voelt en het bedrijf kan runnen zoals jij dat graag wilt. De ondernemers reisden van Frankrijk naar Portugal en weer terug naar Nederland. Het werd uiteindelijk Markelo. Hier kochten ze in 2015 een varkensbedrijf en startten direct met het verbouwen van de stallen. Varkens zijn mooi, maar geiten zijn nog leuker, volgens het stel.

Vijf uur in de melkput

“Geiten zijn handzame dieren met een prettig karakter, slim ook”, vertelt Anton. “Daarnaast is het zindelijk werken. In de melkstal kun je met geiten de boel redelijk schoon houden. Met koeien is dat vaak wel anders. We staan gemiddeld zo’n 2,5 uur in de melkput en dan is het wel prettig om hygiënisch te kunnen werken. Het blijft toch een voedselproduct.” 

De melkstal was één van de belangrijkste projecten op de nieuwe locatie. Oktober vorig jaar startten de veehouders met de installatie van de 2 keer 24 stands melkstal, een gebruikte. Op die manier konden ze snel geld gaan verdienen. “We hebben zelfs nog een tijdje 3 keer daags gemolken, maar dat was iets te veel van het goede. Onze geiten geven nu gemiddeld 4 kilo melk per dag. Een mooie productie. Alle melk wordt opgehaald en verwerkt door de Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen. Zij maken er kaas van.”

Extra melkster

Anton staat zelden alleen in de melkput. “Met z’n tweeën werkt gewoon veel beter, allebei een kant. We hebben geen automatische afname en moeten de geiten vaak ook nog zelf halen. Een opdrijfhek staat dan ook hoog op onze investeringslijst. Je moet constant alert zijn. Als ze tijd hebben, helpen onze kinderen mee. Voor een meer permanente oplossing gingen we al snel op zoek naar een vaste medewerker. Tja, er zijn verschillende partijen die arbeid aanbieden en de meesten zijn ook echt wel goed. Toch moet er sprake zijn van een soort ‘klik’. En die is er met Abeos. Vroeger heb ik daar trouwens ook nog voor gewerkt. Kalfjeshokken schoonspuiten enzo. Abeos kwam met een goede kandidaat: Nienke Deten. Zij heeft het AOC gedaan, stage gelopen op verschillende geitenbedrijven en gek op de dieren. Het gaat prima. Zo goed zelfs dat ze plannen heeft om binnenkort een eigen bedrijf te starten. Dan zitten we helaas weer zonder kracht. Ik vertrouw erop dat Abeos dan een goede vervanger regelt.”

Arbeid inhuren

“Er is altijd werk op een geitenbedrijf. Naast het dagelijkse melken en de dierverzorging, hebben we te maken met verschillende pieken. In het voorjaar is er de aflamperiode met alle zorg die daarbij komt kijken. Voor die tijd worden alle drachtige dieren nog gescand en natuurlijk heb je klussen als klauwtjes bekappen. Daarvoor huren we professionals in. Als bedrijf willen we graag openheid uitstralen. Iedereen mag binnen komen, wel eerst even bedrijfskleding aan. Als het bedrijf wat meer op de rails staat en de grootste verbouwingen zijn afgerond, organiseren we misschien wel een lammetjesdag.” Die maatschappelijke betrokkenheid zat er al vroeg in bij de familie Bultman. Zo is een deel van de bedrijfsfinanciering ingevuld middels crowdfunding. “Zo’n 200 tot 300 personen/partijen hebben geld in ons geïnvesteerd. Bankieren 2.0, zeg maar. Alles loopt via de stichting Geld voor elkaar. Wij hebben werkelijk geen idee wie het allemaal zijn, maar ze zijn van harte welkom om een keer te komen kijken.”

Reguleren

De toekomst? Naast de 620 melkgeiten staan al een kleine 250 jonge dieren klaar om de productie te vergroten. “We willen zeker nog wat groeien, die plek hebben we hier. Maar rustig aan. Alhoewel er wereldwijd gelukkig nog veel vraag naar geitenzuivel is, moet je toch je hand niet overspelen. De sector in Nederland reguleert dat vooralsnog erg goed, vind ik. Soms moet je gewoon aan de rem trekken.”

AB Oost Netwerk december 2016