Kerstconiferen van boomkwekerij Hoekert

BoomkwekerijHoekertIn december verdient elke tafel een feestelijk kerststuk. Met mooi groen, eventueel wat spuitsneeuw en iets glimmends. Maar wat er aan zo’n collage vooraf gaat, weten de meesten niet. De medewerkers van boomkwekerij Hoekert wel. Zij werken vanaf de laatste week van oktober keihard om iedereen te voorzien van de kerstconiferen die de stukken sieren. “In de tweede helft van het jaar doen wij 90% van onze handel”, aldus directeur Bert Rietberg.

Met de kerstdrukte kan de boomkwekerij wel wat extra handen gebruiken. En dat regelen ze onder meer via AB Oost. “Al sinds jaar en dag“, bedenkt Rietberg. “We zetten Abeos vroeger vooral in voor typisch agrarische klussen zoals bijvoorbeeld mollenvangen. Inmiddels zijn wij flink gegroeid en Abeos ook. De samenwerking is gebleven, al focust die zich tegenwoordig vooral op het leveren van goede arbeidskrachten.” Op dit moment werken er 22 mensen fulltime op de kwekerij en daarnaast heeft het bedrijf 2 parttimers. Abeos verzorgt de payroll van een aantal medewerkers. Ook is Salesmanager Marc Prins op zoek naar een geschikte voorman voor Hoekert (werving & selectie). In de drukkere periodes van het jaar, met name het afleverseizoen, werkt de kwekerij met extra arbeidskrachten. “De mensen van Abeos helpen ons dan bij alle werkzaamheden; van het oogsten tot het verpakken van de planten en struikjes. Een gezellig team.”

Oogsten en verpakken

Boomkwekerij Hoekert biedt haar klanten diverse soorten coniferen, heesters, hebe´s en calluna´s aan. Op jaarbasis kweekt het bedrijf meer dan zes miljoen planten in de potmaten 5.5, 9, 11, 13 en 15 cm. 90% van de planten wordt gekweekt in 9 en 11 cm pot. “De meeste kerstconiferen die nu weggaan zijn niet groter dan zo’n 40 cm. Je hoeft dus geen krachtpatser te zijn om hier te werken. Wel zijn de jongens en meiden heel de dag flink in de weer met het binnenwerk. De planten moeten gesorteerd worden en elke partij wordt verpakt. Dat kan in een plastic hoes of een kartonnetje. Iedereen doet zijn best om de juiste hoeveelheden op tijd bij het tuincentrum, de bloemist of de bouwmarkt te krijgen. En daar ligt precies ook de kracht van Hoekert: wij zijn als geen ander in staat grote aantallen te draaien”. 

Eigen veredelingstak 

De oprichter van het bedrijf, H.C. Hoekert begon in 1975 met een kwekerij en een tuincentrum. Het bedrijf was gevestigd in Oldebroek op een oppervlakte van 1,9 hectare. Die locatie werd al snel te klein. Door de uitbreiding van de boomkwekerijactiviteiten verhuisde het bedrijf daarom in 1986 naar de huidige locatie in Wezep. De totale oppervlakte bedraagt 17 hectare: 15 hectare containervelden, 1,2 hectare glas en 0,8 hectare foliekas. Rietberg: “Naast de productietak houden we ons ook intensief bezig met productontwikkeling. Tegenwoordig bezitten we zelfs een laboratorium voor onderzoek naar verbeterde veredelingstechnieken. We hebben al een aantal mooie innovaties op onze naam staan. Bijvoorbeeld de ‘Beauty Ladies, deze nieuwe Calluna vulgaris lijn is ontwikkeld door onze dochteronderneming Eden´s Creations. Trouwens, ook voor de veredelingsactiviteiten schakelen we Abeos in. Zo leveren zij in de maand augustus medewerkers voor het ‘kruisen’.”

Oost-Europese medewerkers

Via de afdeling Cross Border Services verzorgt AB Oost de werving en selectie van EU werknemers. Van oudsher uit Polen, inmiddels ook uit landen als Roemenië, Litouwen en Bulgarije. “Deze mensen passen naadloos in ons bedrijf”, vertelt de directeur. “Ze komen meestal maar tijdelijk naar Nederland en willen in die korte tijd vooral veel werken. Prima, precies de instelling die wij tijdens de piekperioden nodig hebben. Je ziet bij ons dan ook alle nationaliteiten op de werkvloer. Polen, Roemenen en Nederlanders, iedereen werkt met elkaar samen. Wel letten we erop dat in elk team een paar medewerkers goed Engels spreken. Communicatie blijft toch lastig. Ja, we werken hier hard, maar altijd in een goede onderlinge verstandhouding. En de arbeidsomstandigheden en verloning zijn uiteraard correct. En mochten zich toch problemen voordoen, dan kunnen we rekenen op de hulp van Abeos. Ze hanteren een grote mate van service. En wat ik ook fijn vind, Abeos neemt ons altijd serieus.” 

Prioriteit

Mede dankzij de inzet van de extra medewerkers is Hoekert elke kerst weer in staat hoogstaande kwaliteit af te leveren. Al is het vaak wel een race tegen de klok. “We zetten onze klant en diens wensen altijd centraal. Daar werken we hard voor. Als op de werkvloer alles vlot loopt, kan ik bijvoorbeeld mooi de kwaliteitscontroleurs van onze grote afnemers begeleiden. We blijven constant alert op ons eigen product. En als er dan weer zo’n prima partij planten het bedrijf verlaat, geeft dat een goed gevoel.”

 

AB Oost Netwerk december 2016