Veescheerder Michel Klein Nienhuis:

“Een gladde, schone koe ziet er veel beter uit”

Afhankelijk van de weersomstandigheden starten de veescheerders van Abeos half oktober met het ‘winterklaar’ maken van de koeien. Jongvee en melkkoeien die buiten gelopen hebben, ontwikkelen een flinke vacht. Op stal is dat lastig. De dieren gaan zweten en worden vies. Niet in de gelegenheid om zelf zo’n koppel te scheren? Michel Klein Nienhuis en zijn team doen het snel en vakkundig.

"Een rondere Fleckvieh-koe scheert makkelijker dan een melktypische Holsteiner"

Michel is een echte koeienman. Hij is geboren en getogen op een melkveebedrijf en houdt daar nu nog jongvee. Daarnaast werkt hij sinds 1995 bij Abeos als bedrijfsverzorger. Een baan waarin hij zijn ervaring en kennis helemaal kwijt kan. “Zo sta ik bijvoorbeeld van oktober tot en met december vaak met de scheermachine tussen de koeien. Mooi werk, je ziet de dieren ervan opknappen. Zeker als ze al weer even op stal staan, wordt zo’n ruige vacht snel vies en zweterig. Na een scheerbeurt zijn ze weer schoon en glad. Wel zo hygiënisch.”

“Op de foto zie je ons aan het werk op een bedrijf in Aalten. We hadden daar 150 stuks jongvee te scheren. Met z’n zessen waren we daar driekwart dag mee bezig. Altijd twee man per koe. Dan doe je ongeveer 7 à 8 dieren per uur. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van een aantal factoren. Zo scheert een rondere Fleckvieh-koe makkelijker dan een melktypische Holsteiner. En het karakter van de dieren speelt natuurlijk ook mee. Sowieso moet je goed je gedachten erbij houden. Ik leg altijd één hand op de rug van de koe. Zij weet dan dat ik bezig ben en zal minder snel schrikken. Heel soms krijg je wel een schop. Maar dat is dan meestal van de koe die ernaast staat. Die schrikt dan bijvoorbeeld van het snoer.”

"Mooi werk, je ziet de dieren ervan opknappen"

“We werken zo veel mogelijk met een vast team. Ik ben de materiaalbeheerder en zorg dat alle scheermachines, haspels enzovoorts tijdig op de juiste locatie zijn. Ook als er iets kapot gaat of de messen geslepen moeten worden, regel ik dat. Half december eindigt het scheerseizoen. Dan richt ik me weer op m’n andere werkzaamheden: mollen vangen en ongediertebestrijding.”