Kwekerijmedewerker Reinier Alberts:

“We werken hier altijd een paar maanden vooruit”

Het kerstfeest is voor Reinier Alberts dit jaar al voor de zomervakantie begonnen. ‘Rond half juli zijn de kerststerren in de kas geplant. Het duurt 20 tot 22 weken voordat de planten volgroeid zijn en verkocht kunnen worden’, vertelt de 22-jarige Abeos medewerker die bij Ripaplant in Twello helemaal zijn draai gevonden heeft. 

‘Ik heb een opleiding gehad in de melkveehouderij, maar doordat ik mijn schouder uit de kom heb gehad kon ik dat werk niet meer doen.’ Dus werd er een andere klus gezocht voor Reinier. Bij Ripaplant hebben ze 2,3 hectare kas en werken ze in het team van 10 mensen altijd met wat uitzendkrachten van Abeos.

“Ik werk in een team en stuur een aantal Poolse medewerkers aan”

‘Ik vind dit nog leuker ook’, reageert Reinier op het werk dat hij sinds maart dit jaar doet. ‘Ik werk in een team en stuur een aantal Poolse medewerkers aan.’ Terug naar de kerststerren, ze zorgen voor een zee van prachtige kleuren. Bij Ripaplant staat er zo’n 8000 vierkante meter. 

‘De eerste planten zijn rond half november al naar de klanten gegaan’, vertelt Reinier. ‘Die hebben in de verduistering gestaan. De kerstster is een korte-dag plant en krijgt pas van die mooie groene en rode kleuren bij minder lichturen. Nu de dagen korter worden komt er bij de andere planten vanzelf kleur op.’

Zelf houdt Reinier ook van kerststerren. ‘Mijn schoonfamilie heb ik er al blij mee gemaakt en bij mij thuis komen er ook een paar te staan, het is een prachtig kerstkado.’ Naast de kerststerren zijn er ook hyacinten in de kas te vinden, die met nepsneeuw omgetoverd worden tot een prachtige kerstversiering. In de andere kas hebben de medewerkers van Ripaplant inmiddels violen geplant. ‘Voor het voorjaar’, weet Reinier. ‘We werken hier altijd een paar maanden vooruit. Als de kerstspullen straks verkocht zijn komen we alweer in de voorjaarsstemming.’

“Als de kerstspullen straks verkocht zijn komen we alweer in de voorjaarsstemming.”