Geitencarrousel blikvanger familiebedrijf Roekevisch

Ze komen uit Finland, Hongarije, Letland en zelfs uit Nieuw-Zeeland. Geitenmelkers van over de hele wereld bezoeken geitenmelkerij Roekevisch in Zelhem, om de moderne melkcarrousel van het familiebedrijf met eigen ogen te aanschouwen. Het gaat om het model SAC-buitenmelker waarin negentig verschillende geiten gelijktijdig kunnen worden gemolken.

Van 400 naar 1400 geiten
Dennis Roekevisch (34) is eigenaar van die innovatieve melkmachine. Samen met vader Reint runt hij de maatschap in de Achterhoek. Een geitenhouderij die in 2000 startte, toen de familie Roekevisch de switch maakte van fokzeugen naar melkgeiten. Het begon met 400 geiten, inmiddels zijn het er 1400. ‘En we gaan nog uitbreiden met een extra stal, dan is er plaats voor 1750 geiten’, weet Roekevisch.

Geit gevoelig en aanhankelijk
Blikvanger van de geitenmelkerij is zoals gezegd de buitenmelker. Maar liefst 4400 liter melk per dag komt er uit die carrousel, jaarlijks is dat rond de anderhalf miljoen liter. In de buitenmelker worden geiten gemolken door arbeidskrachten die aanvoelen hoe ze met geiten moeten omgaan. ‘De geit is een heel gevoelig en aanhankelijk dier. Dat geeft uitdagingen. Je moet geen mensen hebben die stress uitstralen, dat werkt niet.  Dus geen stress op dit bedrijf’, zegt Roekevisch met een knipoog.

Stressvrije aanpak
Dankzij Abeos heeft hij mensen in dienst die de stressvrije aanpak begrijpen. ‘Mensen van Abeos moeten met dieren kunnen werken en rust uitstralen.’ En dat doen Maud ten Vaarwerk (15) en Jur Gussinklo (17). Beiden zijn via Abeos ingeschakeld voor het melken in de carrousel. Ten Vaarwerk: ‘De geiten hebben een leuk, eigenwijs karakter, maar zijn ook makkelijk te sturen.’ Dat beaamt ook Gussinklo. ‘Ik houd van de geit, een mooi nieuwsgierig dier. En om met geiten te werken in een modern bedrijf als dit, maakt het extra mooi. Het is daarnaast fijn dat Abeos alles voor je regelt. Zodoende ga ik nooit met een slecht gevoel hier aan de slag. Als het mogelijk is, zou ik hier nog graag lang willen blijven werken.’