Pluimveehouder Zantinge wil niet zonder medewerker abeos

38.000 vrije uitloop-kippen heeft Albert Zantinge (56) in zijn pluimveehouderij in het Drentse Drijber. Om die allemaal in het gareel te houden is een speciale aanpak vereist. Mirjam Nienhuis (42), via Abeos vijf dagen in de week aan het werk voor Zantinge, weet wat er wordt gevraagd.

Voordat Zantinge zijn schuur vol met kippen betreedt, klopt hij eerst zachtjes op de deur. ‘Anders schrikken ze. Je moet een bepaalde feeling hebben met deze dieren, want bij een onverwachte beweging schieten de kippen alle kanten op.’ Wanneer de pluimveehouder de schuifdeuren heeft geopend, wordt het uitzicht gevuld met duizenden kippen. De eieren die de kippen leggen, vallen voor het grootste gedeelte op een 75 meter lange lopende band. Nienhuis, gehuld in een rode overall (‘kippen zijn gevoelig voor kleuren’, zegt ze), raapt tussen de zeven compartimenten de achtergebleven eieren op. De complete opbrengst bedraagt dagelijks zo’n 36.000 stuks.

Verantwoordelijkheid in de ochtend
Een flinke klus dus. Zantinge is dan ook maar wat blij met de inspanningen van Nienhuis. ‘Ik heb tevens een akkerbouwbedrijf en daar ben ik in de ochtend aan het werk, dus kan ik niet hier zijn. Dit betekent dat ik Mirjam ’s ochtends de verantwoordelijkheid geef over het werk op de pluimveehouderij.’ De pluimveehouder heeft alleen maar goede ervaringen met Nienhuis en Abeos. ‘Ik ben al jaren aan Abeos verbonden. Ze hebben nu eenmaal dé mensen met een agrarische achtergrond. Ik vind ook dat Abeos met de jaren punctueler is geworden. Ze sturen regelmatig mensen om te kijken of het personeel het goed doet.’

Haantjesgedrag valt weg
Met Mirjam heeft hij een schot in de roos. ‘Ze is een vrolijke meid, gemotiveerd en heeft ook een cursus pluimveehouderij gehad. Ik denk dat ze op den duur meer over de kip weet dan ik. Toen ze hier begon, dacht ik nog: is dit wel de juiste? Mirjam heeft een achtergrond in bloemen en dan denk je toch eerst: heeft Abeos wel de goede gestuurd? Kan ze dit fysiek wel aan? Nou, inmiddels werkt ze hier al drie jaar. Ik wil haar nu echt niet meer kwijt. Ik ben ook van mening dat het werken hier door Mirjam plezieriger is geworden. Als zij er ’s ochtends is, merk ik aan mezelf dat ik een stuk vrolijker ben. Een vrouw in het gezelschap zorgt toch voor een wat luchtigere sfeer in het bedrijf, heeft een andere kijk op het werk dan een man en is beter in het eieren sorteren. En het haantjesgedrag van mannen valt weg’, zegt Zantinge met een glimlach.

Voelt als mijn bedrijf
Nienhuis (42) is inmiddels zelf verknocht aan de pluimveehouderij van Zantinge. ‘Ik wilde als klein meisje altijd al bij Abeos werken en dat is me nu gelukt. Ik heb een verleden in de bloemen, maar Albert heeft het toch aangedurfd. Ik doe hier nu de stalcontroles en het afdraaien van de eieren, echt mooi werk. Ik had nooit gedacht dat het zó zou bevallen. Werken met kippen is elke dag anders, omdat het zulke eigenzinnige dieren zijn. Ik merk ook dat ik in gesprek met anderen het steeds vaker heb over mijn bedrijf, want zo voelt het.’