Asperges vragen om gerookte kipfilet

CunoMoormann-126pxOp 24 juni, Sint Jan, eindigt officieel het aspergeseizoen. Tot die tijd kunnen we nog dagelijks van deze bijzondere groente genieten. Extra smakelijk in combinatie met plakjes gerookte kipfilet. Voor Cuno Moormann & Zn BV betekent het voorjaar dan ook extra werk. Het seizoen van deze producent van wild- en gevogeltespecialiteiten loopt echter nog wel even door: tot aan de kerst.

Cuno Moormann & Zn BV. heeft alles in huis om wild en gevogelte om te zetten in specialiteiten. De bedrijfslocatie aan de Wheeweg in Goor bezit een eigen rokerij, uitsnijd- en kwaliteitsafdeling en logistiek centrum. Bedrijfsleider Erik Brinks heeft het druk. Het is namelijk weer tijd voor de jaarlijkse BRC-controle. Dit is een certificaat op het gebied van voedselveiligheid dat in 1998 is ontwikkeld door de Britse brancheorganisatie van detailhandelaren. De checklist van de controleur bevat meer dan 300 controlepunten. Ze gaan ook de werkvloer op, vertelt Brinks. Bekijken de productieprocessen en stellen vragen aan de medewerkers. “Onder meer over hygiëne en kwaliteit. Al onze medewerkers leiden we hiervoor intern op. Ja, ook onze Poolse uitzendkrachten. Duidelijk, we moeten onze zaken goed op orde hebben, willen we een aantrekkelijke partij blijven voor onze afnemers.”

Achterbouten en schouderstukken

De bedrijfsleider en zijn productieleider nemen dan ook niet zomaar genoegen met de eerste de beste uitzendkracht. “Mensen die bij ons werken moeten netjes zijn, meedenken en het arbeidsproces snappen. We hebben tijdens de piekperioden altijd extra handen nodig bij het uitsnijden van wild en het snijden en verpakken van vleeswaren. Wild als reeën, herten en zwijnen komen in technische delen bij ons binnen. Dus als hele achterbouten of schouderstukken. Om deze delen vakkundig uit te benen, is een slagersachtergrond nodig. Daarvoor zoeken we dus echte vakkrachten. Voor het snijden van vleeswaren worden de mensen intern opgeleid. Voor beide werkzaamheden hebben we samen met Abeos een vast ploegje opgesteld. Van mei tot en met december werken hier 10 Poolse uitzendkrachten. Daar ging inderdaad een strenge werving- en selectieprocedure aan vooraf. Onze flexconsultant Marc Prins heeft dat allemaal netjes geregeld. Daarnaast verzorgt Abeos de payroll van onze weekend- en vakantiekrachten.”

Familiebedrijf

“We vinden het belangrijk om steeds met dezelfde mensen te werken. Die heb je tenslotte alles al geleerd. En het komt de sfeer ten goede. Want wat dat betreft zijn we hier echt een familiebedrijf. We hebben allemaal hart voor de zaak, iedereen is gelijk. Dat geldt ook voor de Polen. De heer Cuno Moormann waait hier nog wekelijks even aan. Hij begon in 1959 als poelier in het centrum van Goor. Hij was een vakman die de diverse grondstoffen ambachtelijk verwerkte. Tegenwoordig is zijn zoon Jeroen Moormann onze directeur. Als jongen van 15 jaar leerde hij van zijn vader al reeën, herten en zwijnen uitsnijden en kippen ontbenen. Het bedrijf is sindsdien flink gegroeid. Maar dat ambachtelijke karakter hebben we behouden. We slachten niet meer zelf en ook het plukken van eenden en fazanten behoort definitief tot het verleden. Het is tegenwoordig meer internationaal. Zo wordt het grof wild zoals reeën, zwijnen en herten gekocht in diverse Europese landen en de USA. De hazen komen uit Zuid-Amerika en kippen, kalkoenen en eenden van fokkerijen uit hoofdzakelijk Nederland en Frankrijk.”

Gerookte specialiteiten

Cuno Moormann richt zich op kwaliteitsproducten bestemd voor retail, catering, foodservice, groothandel en horeca slagers. Klein en groot, ieder met hun eigen wensen. Het assortiment bevat onder andere warm en koud gerookte, geportioneerde, gevulde en gevormde specialiteiten. Van hertenbiefstuk en carpaccio tot gerookte kipfilet en gedroogde ham van wild zwijn. Brinks is trots op de gerookte bio-kip. “Met onze nieuwe scharrel- en biologische producten voldoen we aan de hedendaagse behoefte van de consument. Innovaties houden het interessant. Ook voor de medewerkers. Zij hebben heel afwisselend werk. Het ene moment snijd je biefstukken uit een hertenbout en dan ligt er weer een stuk wild zwijn op de tafel. Een mooi vak, vind ik. Fijn dat we er via Abeos een goede invulling aan kunnen geven. Daarvoor heb ik maar één telefoonnummer nodig, dat van Marc. Ik weet precies wie ik aan de telefoon krijg wanneer ik bel en hij weet wat wij van hen verwachten. Dat houdt de samenwerking makkelijk, duidelijk en vlak.”

AB Oost Netwerk juni 2016