Vakschool Agri & Food krijgt vorm

Themadagen Rundvee de aftrap voor structureel opleidingsbeleid

VakschoolAgriFood-126pxVoor een aanbieder van flexibele arbeid zijn goed opgeleide medewerkers essentieel. Met de komst van de Vakschool Agri & Food gaat een lang gekoesterde wens binnen Abeos in vervulling. Structureel en proactief trainen en opleiden is de inzet. In mei werd de aftrap gegeven met de Themadag Rundvee op het Aeres Praktijkcentrum Dronten. Een groot succes.

Zo’n acht bedrijfsverzorgers luisteren op 11 mei ingespannen naar dierenarts Jan Lievaart, die hen uitlegt hoe zij lebmaagdraaiing of pensverzuring kunnen herkennen. Diezelfde ochtend vertelde melkveehouder Ad van Velde over vruchtbaarheid. “Het zijn supertrainers”, vertelt Agnes Jongman, bedrijfsverzorger bij Abeos, na een ochtend theorie en praktijk. “Ik vind opleiding zó belangrijk. Op bedrijven verandert namelijk ontzettend veel. Wat mij betreft doen we zoiets meerdere keren per jaar.” Net als deze groep volgden in mei en juni bedrijfsverzorgers die in de dagelijkse praktijk met rundvee te maken hebben diezelfde training, verspreid over zes dagen.

Proactief opleiden

Sulaika olde Meierink, HR Business Partner bij Abeos is blij dat de Vakschool is gestart. “Het is een belangrijk onderdeel van onze strategie. Opleiding is voor Abeos van levensbelang. Onze medewerkers moeten bijblijven en ontwikkelen in hun vak. En daarnaast breed inzetbaar zijn in verschillende sectoren. Zo bieden we belangrijke meerwaarde aan klanten én aan medewerkers. Met de Vakschool Agri & Food gaan we op een gestructureerde manier proactief onze mensen trainen en opleiden. De keuzes zijn altijd marktgedreven. Wat vraagt de markt? Waarheen ontwikkelt de markt zich de komende jaren? En uiteraard kijken we ook naar de ervaring, vaardigheden en ambities van onze medewerker.”

Opleidingspartner

De Vakschool Agri & Food organiseert Abeos niet alleen. Ze heeft voor het Agri-deel in de Aeres groep een partner gevonden. Deze groene kennisinstelling biedt alles van praktijkonderwijs tot en met masteropleidingen. In voltijd, deeltijd, maar ook specifieke trainingen. Voor wie de naam niet kent: CAH Vilentum Dronten en het Groenhorst College zijn er onderdeel van. Robert Metselaar is directeur van het trainingscentrum. “We hebben de intentie om samen te bouwen aan de Vakschool. Omdat we alle vakgebieden in huis hebben, kunnen wij Abeos goed ondersteunen.”

Online platform

Sulaika olde Meierink ziet ernaar uit om de Vakschool Agri & Food verder te ontwikkelen. Eerst met een Themadag Varkens, vervolgens een training over pluimvee. Een structureel trainingsprogramma volgt ook voor andere sectoren waarin Abeos actief is. Bijvoorbeeld de groensector, grond-, weg en waterbouw (GWW), bouw en industrie. Dat gebeurt samen met andere opleidingspartners die waarde toevoegen. “Ons doel is een online platform waar vraag en aanbod elkaar vinden. Onze medewerkers en klanten kunnen er het totale aanbod bekijken. Uiteindelijk is ons streven leden te betrekken bij dit online platform. Zo kunnen we hen én hun medewerkers diezelfde trainingen aanbieden. Dan is het een win-winsituatie voor Abeos, medewerkers en klanten. Leden die suggesties hebben voor de Vakschool, kunnen altijd  contact met ons opnemen via vakschool@aboost.nl.”

AB Oost Netwerk juni 2016