Abeos
  1. Tips & tricks
  2. Werk vinden
  3. Tips om jezelf voor te stellen aan een werkgever

Tips om jezelf voor te stellen aan een werkgever

Het kan een spannende stap in je carrière zijn om op het punt te staan om jezelf aan een potentiële werkgever voor te stellen. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan of simpelweg je netwerk wilt uitbreiden, een sterke zelfintroductie kan het verschil maken tussen een gewone ontmoeting en een kansrijke carrièremogelijkheid. In dit artikel delen we essentiële tips om jezelf effectief te presenteren, inclusief het juiste moment kiezen, grondige voorbereiding en het strategisch benaderen van je toekomstige leidinggevende. Of je nu een nieuwe functie ambieert of gewoon je vaardigheden wilt laten zien, dit artikel helpt je op weg naar succesvolle ontmoetingen met potentiële werkgevers.

Kies het juiste moment
Stel jezelf zo vroeg mogelijk voor. Je hoeft niet eens te wachten op die passende vacature. Vaak weet men binnen de organisatie al van aankomende vacatures. Doordat collega’s al verteld hebben dat ze gaan vertrekken of omdat er nieuwe klanten aankomen wat meer werk betekent. Door vroeg te zijn, laat je zien dat je enthousiast bent en geef je jezelf een voorsprong.

Bereid je voor
Voordat je een gesprek aangaat, doe onderzoek naar de persoon en het bedrijf waarmee je in gesprek gaat. Stel vragen over hun ervaring en de bedrijfscultuur om een band op te bouwen en meer te weten te komen over de rol die je ambieert. Zo weet jij ook beter of het wat voor jou kan zijn.

Maak contact met je toekomstig leidinggevende
Stuur een beknopte e-mail waarin je jezelf voorstelt, je interesse in het bedrijf beschrijft en uitlegt hoe je van waarde kunt zijn. Vraag of het mogelijk is om een belafspraak te maken om dit verder toe te lichten.

Durf jezelf te verkopen
Een belafspraak, een eerste gesprek of ontmoeting, bereid je voor alsof het een sollicitatiegesprek is. Weet wat je vaardigheden zijn, waar ben jij goed in? Lukt het niet om dit zelf te omschrijven? Vraag eens iemand in je nabije omgeving, zoals vrienden of familie. Geen directe vacature? Leg uit wat jij kunt en vraag of er binnenkort ook functies beschikbaar komen.

Laat je niet ontmoedigen door een "nee"
Oke, het is niet leuk, maar iedereen krijgt weleens te maken met een afwijzing. Belangrijk is om je niet te laten ontmoedigen, want soms betekent een “nee” gewoon "niet nu". Houd daarom contact met de mensen die je ontmoet hebt, er kunnen altijd weer nieuwe kansen ontstaan.

Met deze waardevolle tips ben je nu klaar om zelfverzekerd en goed voorbereid contact te leggen met je toekomstige werkgever. Onthoud: door vroeg te zijn, goed voorbereid te verschijnen en proactief contact te maken, vergroot je aanzienlijk je kansen op een succesvolle kennismaking en mogelijk zelfs een nieuwe carrièrekans. Zet de eerste stap en maak indruk met je professionele zelfintroductie!

Volgende blog post

Op zoek naar een leuke baan?

Dan ben je op de goede plek! Schrijf je in en wij helpen jou met het vinden van de baan die bij jou past.

Altijd +200 vacatures online.

Wil je liever kiezen uit meer dan 200 vacatures? Bekijk dan onze openstaande vacatures hier.