Abeos
  1. Tips & tricks
  2. Werk vinden
  3. Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Het voorbereiden op een sollicitatiegesprek is essentieel om een goede indruk te maken en om je kansen op de baan te vergroten. Hier zijn enkele tips die jou helpen om jouw sollicitatiegesprek te rocken!

Onderzoek het bedrijf
Leer zoveel mogelijk over het bedrijf. Denk hierbij aan de missie, visie, waarden, producten en/of diensten diensten en recente ontwikkelingen. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent én het gesprek goed hebt voorbereid.

Begrijp de functie
Begrijp de vereisten van de functie waarvoor je solliciteert. Zorg ervoor dat je weet welke vaardigheden en ervaring ze zoeken en bedenk voorbeelden uit je eigen ervaring die hierop aansluiten.

Oefen veelgestelde vragen
Bereid antwoorden voor op veelvoorkomende vragen zoals "Kun je iets over jezelf vertellen?", "Waarom wil je hier werken?" en "Wat zijn je sterke en zwakke punten?". Dit helpt je om zelfverzekerd en coherent te antwoorden tijdens het gesprek.

Bedenk vragen om te stellen
Zorg dat je vragen hebt voorbereid om aan het einde van het gesprek te stellen, zoals over de cultuur van het bedrijf, doorgroeimogelijkheden, teamstructuur, etc. Dit toont je interesse en betrokkenheid.

Kleed je passend
Kies gepaste kleding die past bij de bedrijfscultuur. Als je twijfelt, is het beter om je te formeel dan te informeel te kleden.

Wees op tijd
Zorg dat je ruim op tijd bent voor het gesprek. Dit geeft je de kans om rustig aan te komen en je voor te bereiden.

Verzamel je materialen
Neem extra kopieën van je cv, referenties en eventuele portfolio-items mee, indien relevant.

Werk aan je lichaamstaal
Let tijdens het gesprek op je lichaamstaal. Zorg voor een stevige handdruk, maak oogcontact en zit rechtop om vertrouwen en enthousiasme uit te stralen.

Wees authentiek
Wees jezelf tijdens het gesprek. Wees eerlijk over je vaardigheden en ervaring, maar benadruk ook je motivatie en enthousiasme voor de functie.

Volg na afloop op
Stuur na het gesprek een bedankbriefje of -mail om je waardering te tonen voor de gelegenheid en om je interesse te benadrukken.

Heb vertrouwen in jezelf, het komt allemaal goed! Meer hulp nodig? Lees onze andere blogs.

Volgende blog post

Op zoek naar een leuke baan?

Dan ben je op de goede plek! Schrijf je in en wij helpen jou met het vinden van de baan die bij jou past.

Altijd +200 vacatures online.

Wil je liever kiezen uit meer dan 200 vacatures? Bekijk dan onze openstaande vacatures hier.